//Ambroggio//
~Nem semmi a fickó. Van szimata, az biztos!~
- Gyönyörűm! *int az egyik sellőnek, miután véletlenül az orrába szökik a jellegzetes földre emlékeztető aroma a parlagon hagyott ital felől.* - Ez a bor dugószagú. Kicserélnéd, kérlek?
*A lány arcába némi pír szökik, ahogy eltávolítja a leszerepelt nedűt a vendég elől és sietős léptekkel távozik a konyha felé.*
- Ahogy mondod! *koccintja poharát a másikéhoz, de a rókatekintet egy szemtelenül fiatal sellőcske bájait falja éppen, így ő ezúttal nyilvánvalóan nem a borra gondol az áldomásnál.*
- Sok fajta bort tartanak *mondja.* - De csak kevesen tudják, hogy külön igényre is lehet rendelni. De ha így nyittatsz palackot, akkor khmm... illik *ingatja a fejét, mintha valami igazán bagatell dolgot mondott volna* - megvenni az egészet. Alapvetően a Sellőház szakácsa választ az ételhez illőt vagy olyat, amit aznapra előkészítettek.
*Aki ismeri Ambroggiót, az már tudná, hogy ez már egy igazán hosszas okfejtés bevezetője.*
- Az ember nem is gondolná, milyen kényes jószág a jó bor, és hogy a kiváló szőlősgazdán túl mennyi múlik azon is, hogyan bánunk vele a palackozás után.
*A konyha felől némi perpatvar hangja szűrődik ki a vendégtérbe, majd a leány tér vissza egy másik pohár borral, valamint a szakács alázatos sajnálkozásával, miszerint az előzőt a legénye töltötte ki, s elmulasztotta ellenőrizni, mielőtt kiküldte. Az Intéző persze végtelenül kegyes úr, főleg hogy tudja, immár különleges figyelmet nyert magának a személyzettől. Méghozzá a vak szerencse okán. Ha Daesys felhajtja az italt, sosem derült volna ki a dolog. Sejtése szerint az összeszedett poharak alól kicsöpögő maradékot is kitölthetnék a kikötői fruskának. A legtöbb itteninek akármilyen zavaros lé is megteszi, ha van benne elég alkohol. Nem úgy ennek a fickónak vele szemben. Így csak még élvezetesebb a mély merítés a témában, mert az, ahogy iszik, arról árulkodik, hogy a borhoz való szakértelme inkább ösztönös és finom érzékeinek köszönhető, mint a tárgykörben való jártasságban.*
- Tudja, néha valóban kárt tehet a borban, ha sokáig hagyják levegőzni. Különösen igaz ez az érettebb, idősebb nedűkre. Szétesik a szerkezetük, elvész az aromájuk. Igazán kiábrándító dolog, tényleg *biccent, igazat adva a másiknak. ...Aztán persze jön a de. Mert ha Ambroggio igazat ad valakinek, akkor bizony mindig van egy de!*
- De... *hörpint a poharából, miután szakértő mód megillatolta* - míg sokan azt gondolják, bűvésztrükk, esetleg csak a vendég elkápráztatására alkalmazzák a dekantálást, az valóban sokszor nagy szolgálatot tehet nekünk, ha a bort a legszebb formájában szeretnék megkóstolni. Az igazán nívós helyeken, mint ez is, áttöltik a bort egy öblös, szűk nyakú üvegkancsóba. Az idősebb boroknál a művelet célja, hogy a kivált üledék a palackban maradjon, a fiatalabb boroknál pedig a levegőztetés miatt van erre szükség. Amellett ugyanis, hogy így kinyílnak a borban rejtőző gazdag illat- és ízaromák, a szellőztetésnek hála az esetlegesen meglévő alkoholos és kénes szag is enyhül vagy teljesen távozik. Mindezeken túl pedig elérhetjük általa a megfelelő fogyasztási hőmérsékletet is *ecseteli, miközben a bor szép tiszta színét szemrevételezi egy lámpás fénye felé emelve a kelyhet.*
- Ha vízszintesen tárolják a palackot, felbontás és dekantálás előtt érdemes egy órára borkínáló kosárba helyezni, ahol még mindig fekve, de már egy kicsit a talpa felé döntve várja a nyitást, és az üledék addig is egy helyre gyűlik össze. A dugó eltávolítását is ebben a pozícióban végzik. Természetesen. *Nagyot sóhajt, mikor leteszi a poharat.*
- A bor érlelése rendkívüli hozzáértést igénylő dolog. Mindegyik fajta, mindegyik évjárat különböző elbánást igényel, hogy az aromái csúcsán fogyaszthassuk. Az olyan bor, mely már erősen a csúcson jár vagy esetleg már át is lendült ezen az állapoton, valóban jobb nem deklarálni, mert a nedű szellőztetése során a levegő minden bizonnyal annyit lazít rajta, hogy teljesen megbontja a szerkezetét, s így az kiábrándító módon szétesik, élvezhetetlenné téve egy remek italt.
*Nyájasan arrogáns tudálékosság csöpög a szavakból olyan mértékű álszerénységgel, hogy az már émelyítő.*
- De csak fecsegek *legyint szórakozottan.* - Nézd el nekem. Ritkán találkozom olyannal, aki kifinomult élvezője a minőségi élvezeteknek *emeli meg kissé a poharát a férfi felé.*
- Tehát Duarrte... *tér vissza az eredeti témájukhoz.* - Nem mondhatnám, hogy sokkal tartozik. De ugye... *mosolyodik cinikusan* - kinek mi a sok?
*Tenyere lesimítja a terítő egy apró ráncát és arrébb igazítja az asztal közepén álló gyertyát.*
- Mit hoztál neki, hogy ennyire szabadulnál tőle?