//Korsóban//
//Daranel és a fogadónép//
*Ephemia szíve mélyén hálás kedvesének, hogy ennyire tekintettel van rá, valamint a szokásokra és a hagyományokra melyekben nevelkedett. Daranel érdeklődésének hangot is ad, mikor a leányt étkezési tradícióikról kérdezgeti. Nagyon sokat tud róla beszélni, de igyekszik nem túlságosan elhúzni a beszámolóját.*
- Valójában nagy hagyománya van, igen. A nagyobb nemesi kúriák mind rendelkeznek egy tágas étkezővel, sőt néhol kettő is van. Az ilyen helyeken az egyiket a család használja a mindennapokban, a másikat pedig vendégek fogadásakor vagy nagyobb eseményeken. Nálunk csak egy van, de azt hiszem az elég is. *A mondatok között megízlel és lenyel néhány falatot, nem beszél teli szájjal.* Igen, a nemeseknél jelentős dolog az étkezés. Ez a történelem során alakult így, ugyanis a bőségesen megrakott asztal mindig is a gazdagság jelképe volt. És persze az ételek felszolgálásának mikéntje, na meg a felszolgált fogások is különös jelentőséggel bírnak. Vendégek fogadásakor sok dolgot az érkező vendégek ízlése szerint kell alakítania a házigazdának.
*Beszéd közben akaratlanul is eszébe jutnak a tanítómesterével átszenvedett órák. Kislánykorától kezdve tanulnia kellett többek között az etikettet, melybe a sok egyéb más formaiság mellett az az étkezéssel kapcsolatos etikai szabályokat is megtanították neki. Gyűlölte azokat az órákat.*
- Az étkezés az az alkalom, amikor a család összeül és a családtagok megvitatják egymás között a dolgaikat. A nap folyamán szinte csak ekkor van együtt az egész család. A közös reggelire és vacsorára nem fontos elmenni, de az ebédet senkinek sem szabad kihagynia. Általában egyszerűbb ételeket szolgálnak fel a hétköznapokban, de ha vendégünk is van vagy egy fontos családi eseményt tartunk, akkor igazi különlegességeket eszünk. Egy ilyen ünnepi ebéd előétele, főétele és desszertje egyenként legalább háromféle étekből áll, nagy ezüsttálcákon felszolgálva. Kaviárral körbeszórt ritka tengeri halfélék, néha vadhús, ritka gyümölcsök, csak hogy mondjak példát. Pár éve egy vendégünk kérésére még griffhúst is szolgáltak fel nálunk. A nemesi konyhára jellemzőek még a távoli földekről hozott hozzávalók és fűszerek, a még drágább borok és italok... Egyszóval a mértéktelen pazarlás. Persze sosem fogy el minden étel, azokat mi odaadjuk a szolgálóknak, ám egyes nemesi házakban kidobják őket.
*Amiket ők egyszerűbb ételnek tekintenek, azok a hétköznapi embernek égi mannát jelentenek, a különlegesebb fogásokról nem is beszélve. Mellesleg annak örül Effy is, hogy az Aquisták viszonylag emberszámba is veszik a szolganépet ha étkeztetésről és fizetségről van szó.*
- Annyi formalitás van érvényben egy ilyen étkezés alkalmával hogy felsorolnom is sok lenne. A viszonylag még érdekes része ennek a köszöntő, amelyet minden alkalommal a családfő mond el először, aztán meg aki szeretne még hozzátenni. Ezt az előétel után és a főétel felszolgálása előtt szokták megtartani és hogy ebben hol a logika, azt ugyan nem tudom, de ez így van. Ilyenkor kötelező hallgatni és nem nyúlni az evőeszközökhöz. Aztán ha mindenki szólt aki szeretett volna, akkor koccintunk a mellettünk ülővel. Ilyet persze nem minden nap csinálunk, csak például születésnapokon, évfordulókon, fontos vendégek jelenléténél. *Közben belekóstol mézes teájába.* Mindez amit elmondtam az Aquistákra jellemző és bizony kicsit eltérhet más nemesi házaknál, de a lényeg ugyanaz mindenütt.
*Azt Ephemia is kétli, hogy a kúriában lévő szakács jobban főzne mint bármely másik, vagy akár az itteni. Inkább az ételek és hozzávalók térnek el, amelyekkel dolgozik.
Közben az ennivalója fogy, s bizony észreveszi hogy sokkal jobban esik neki, mint bármely más étek a kúriában. Teljesen más az ízvilága, sokkalta háziasabb és egyszerűbb. Lassan bebizonyosodik számára, hogy az egyszerűbb dolgok valóban értékesebbek minden pompánál és fényűzésnél.*
- Bocsásd meg, kedvesem, hogy kicsit bő lére eresztettem a szót. Eléggé beleéltem magam a témába.