OOC - Játékon kívüli fórum
Karaktered neve: ---       Rangod: Nem bejelentkezett felhasználó       Pénzed: --- arany     
Varázsitalaid: Neked nincsenek varázsitalaid!


Üdvözlünk!

Ez itt a www.Lanawin.hu weboldal játéktere. Egy fórumos szerepjáték. Te nem vagy bejelentkezett állapotban, ezért nincs jogod ténykedni a fórumon. Csak olvasni tudod a hozzászólásokat, semmi mást. Ha szeretnéd kipróbálni milyen is a fórum valójában, átélni izgalmas kalandokat, varázslatokat tanulni, bájitalokat vásárolni, egyedi karaktert létrehozni, felszereléseket kovácsoltatni, vagy küldetéseket végrehajtani, akkor regisztrálj bátran, ne habozz. Miután regisztráltál, és beléptél minden funkciót elérhetsz. Lehetőséged lesz részt venni a mesékben, vagy csak spontán játszani a megalkotott, mesés világban. Felkutathatod a város rejtélyeit, és részese lehet egy olyan fórumos szerepjátéknak, ahol a játékosok kényelme, és a játék élvezete a legfontosabb.

Vissza a főoldalra!
Nincs "nagyobb" helyszínJátékon kívüli fórumArthenior főtere (új)
Amon Ruadh (új)
Füves puszta (új)
Dokkok és kikötő (új)
Játékon kívüli fórum >> Lanawin fórum >> Fejlesztés >>
[Bekerült] Időigényes Kasztok kiegészítése lábjegyzettel
Mostani oldal: 1 (1. - 10. üzenet) - Első olvasatlan beíráshoz >>

10. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-08-10 14:44:36
 ÚJ
>Emphus avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Adminisztrátor
IC üzenetek: 0
OOC üzenetek: 5968
Első körben beraktam minden kaszthoz egy kis leírást "nehézség" néven, ami azt is megírja, hogy kb. milyen sok reag kell az érdemi fejlődéshez. Mindenhol azt néztem, hogy az adott kasztnak milyen értékeket kell elérni, hogy érdemi játékot folytasson, így lett pl. a földműves vagy polgár egyszerű, hisz nekik igazából nem "kell" tápolni érdemi játékhoz, tehát a karakterfejlődés rövid és egyszerű.

3 nagyon nehéz, 1 viszonylag nehéz, 5 átlagosnál nehezebb, 4 átlagos, 3 átlagosnál könnyebb kaszt lett, ami nem a legjobb eloszlás, de megteszi.

Szerk.: az átlagosnál könnyebből könnyű, az átlagosból meg átlagosnál könnyebb lett, így már jobbak az arányok.

Könnyű kasztok: Szerzetes, Polgár, Földműves, Kereskedő
Ezeknél általában 1 tulajdonság és képesség kell, vagy még annyi sem, jó passzív bónuszokkal.

Átlagosnál könnyebb: Kardforgató, Íjász, Druida
Ezeknél már több tulajdonságot és képességet kell fejleszteni, de erre jó bónuszokat kapnak, elérhető könnyebben a legendás, és hosszútávon nem járnak kiugró kiadással sem, kb. csak szintezni kell, és nagyon a pontok osztásán sem kell gondolkodni.

Átlagosnál nehezebb: Tudós, Tolvaj, Lovag, Vándor, Bárd
Ezeknél is több tulajdonság és képesség kell, de hogy pontosan hova és mennyit ossz, már jelentősebb átgondolást vagy utánaolvasást igényel, és általában több mindenből lehetnek jobbak, de nem feltétlenül legendásak, így szerteágazóbb a fejlődésük, többfelé kell koncentrálni, így később, több reaggal lesz jó értékű a karakter.

Viszonylag nehéz: Orgyilkos
A fentiek mellett még egy kicsit szerteágazóbb, nehéz specializálni bármire is, jó pár képességet kell nyomatni.

Nagyon nehéz: Mágus, Alkimista, Vajákos
Ezek meg tipikusan olyan kasztok, amik a fenti nehezebb fejlődés után (még ha egyértelmű is mire kell rakni, többre kell általában) még bőségesen kívánják a pénzt, mert nem elég csak a karaktert feltápolni, utána jön csak az igazi kiadás (alkimista receptek, varázslatok).

A hozzászólás írója (Emphus) módosította ezt a hozzászólást, ekkor: 2017.08.10 16:41:30


9. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-08-10 12:49:12
 ÚJ
>Emphus avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Adminisztrátor
IC üzenetek: 0
OOC üzenetek: 5968
@Svir, ezt már tucatszor felvetették, és tucatszor elmagyaráztam, miért nem lehetséges, és miért nincs amúgy se sok értelme.

Ugyanis a képességek függenek a tulajdonságoktól, amik függenek a fajtól, tehát a képességek maximuma ezáltal függ a választott fajtól is. Így minden kasztnál minden képesség és faj kombinációt (14*10, azaz 140) le kéne írni. Ez alapvetően problémássá teszi a dolgot.

És akkor nem beszéltünk a varázsitalokról, amulettekről (amik hatása egyértelmű a tulajdonságokra, hisz kerek perec le van írva, hogy mit és mennyivel növel meg, de kevésbé egyértelmű az ebből adódó képességbónuszok miatt), és a klánok adta bónuszokról sem. Teljes káosz lenne jelezni ezeket, ráadásul tökéletes táptalajt adna a kizárólag tápolásra hajtó karaktereknek, amit nem szeretnék. Ja, és a többkasztúságnak még csak a gondolata se merülhet fel, mert kétkasztúság esetén ez a 14*10 bejegyzés még tizenötször ennyivel egészül ki, háromkasztúságnál pedig még 210-szer ennyivel. Összesen 226*14*10 kombináció van ezáltal, ami lássuk be, értelmesen teljesíthetetlen. Márpedig ha egy kasztra megadom, nincs értelme a kasztkombinációkat kihagyni, még ha a varázsitalokat, amuletteket és klánbónuszokat ki is hagyjuk a játékból.

Az meg már csak hab a tortán, hogy ha értelmes fajt választasz az adott kaszthoz (értsd: ott van a tipikus kasztok között a fajleírásban), akkor nagyon ritka, hogy nem érheted el a kívánt/szükséges képességből a legendásat (nagyon ritka = én nem tudok arról, hogy lenne ilyen, de van rá esély, hogyha nagyon keresed, találhatsz), és biztos, hogy el tudod érni a kitűnőt, és közel leszel a legendáshoz, az meg hogy mindenhova beírjam, hogy "értelmes keretek között legendást érthet el" nincs sok értelme. Ráadásul ez a kitűnő is szerintem csak az "egyéb" kasztoknál van, ahol nem is várható el, hogy mondjuk bármelyik harcos értéked legendás legyen, nem véletlenül "egyéb" kaszt és nem "harcos" kasztról van szó. Illetve ez legtöbbször a kaszt leírásából is látszik.

Szóval nem, ez így nem teljesíthető, és nem, ilyen tuti nem lesz. :)


8. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-08-10 12:11:05
 ÚJ
>Svir Gia avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Tapasztalt játékos
IC üzenetek: 1573
OOC üzenetek: 312
A fajok leírásában jelezve van, hogy legfeljebb milyen szöveges értékek érhetőek el az egyes tulajdonságoknál. Szerintem sokat segíteni a karifejlesztésnél, ha a kasztok leírásában is lenne erről információ a képességekre vonatkoztatva. Pl.: annyi, hogy ezzel és azzal a fajjal ebből a két értékből elérhető a legendás.


7. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-08-10 11:53:45
 ÚJ
>Emphus avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Adminisztrátor
IC üzenetek: 0
OOC üzenetek: 5968
Oké, akkor viszont szerintem az lenne a jó, ha minden kasztnál jelezve lenne egy nehézségi fokozat, nem csak a nehezeknél, és akkor ha már csináljuk, csináljuk jól, ne csak egy fél soros semmitmondó valami legyen ott. Hanem a következőkből tevődne össze:
- kitalálandó OC infók - pl. ez egy alkimistánál sok, egy kardforgatónál elég kevés
- optimális fejlődéssel "használható" minőségre fejleszteni - pl. egy kardforgató már 100 reaggal értelmes értékekkel rendelkezhet, addig egy varázslónál ezt 200 fölé lőném (itt az értékeket értem, a mágiatanulást nem)
- az értékek fejlesztésén (tényleges karakterfejlődés) felül további, hosszútávon beleölt erőforrás: alkimistának vagy mágusnak ez magas, egy földművesnek meg már-már negatív a többlet pénz miatt, de a kevés az biztos

Valami olyasmit képzelek el a kasztoknál, hogy (pl. mágus):

Figyelem! Ez a kaszt _kifejezetten nehéz_ fejlődési szempontból, ezért _nem_ ajánljuk első karakternek, de később is csak elhivatott játékosoknak. Ennek oka, hogy _közepes_ mennyiségű, a súgókban nem közölt információt kell játék közben kitalálni; optimális fejlődéssel érdemi karakterértékekre hozni pedig _legalább 200 hozzászólást_ igényel; továbbá a karakterfejlődés után, hosszútávon _nagyon sok_ plusz erőforrást kell ráfordítani; így egy jó mágus karaktert _legalább 400-500 hozzászólásnyi_ fejlődés összehozni.

A _és_ közti rész lenne vastagon kiszedve, és minden kasztnál kapna egy külön bekezdést, az aktív képességek alatt.


6. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-08-10 07:51:42
 ÚJ
>Worenth Yosden [halott] avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Törölt felhasználó
IC üzenetek: 1521
OOC üzenetek: 51
Közben erről meg is feledkeztem...
Emp, jogos a kérdésed, de olvass eggyel lentebb. Voka is bizonyára belenézett meg minden, de mint látod, jobban átgondolta volna, ha van az a kis plusz, ami talán apróság, de sokat jelenthet. Mondjuk ő nem mágus, hanem éppen egy másik az első hozzászólásban említett időigényes kaszt egyike, de ez most mellékes.
Megkockáztatom, hogy a mágiarendszert nem olvassák végig, mert amint meglátják a varázslatok listáját, amik jobbnál jobbak, csakis arra fognak fókuszálni, hogy "én is akarom, én is akarom", és nem pedig arra, hogy majd 1-2 év múlva megkapom segítséggel! Csak azért írom ezt így, mert konkrétan ezt is tapasztaltam klánon belül. A cél továbbra is az, hogy erősítsük és emeljük ki még jobban azt, hogy egyes kasztok mennyire sok időt és energiát kívánnak. Az egy egy soros kijelzés is megadja azt a pluszt, ami megfontolásra készteti a regisztrálót.


5. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-06-29 18:06:55
 ÚJ
>Emphus avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Adminisztrátor
IC üzenetek: 0
OOC üzenetek: 5968
Keresztkérdés pl. a mágus kaszthoz, ami köztudottan nehéz, lassú a fejlődés, és drága: szerinted ha valaki nem néz bele a mágiarendszerbe, mielőtt mágust regisztrál, ahol le van írva, hogy nehéz, drága és rögös út; akkor egy egy soros kijelzéstől vissza fog riadni?


4. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-06-07 21:26:15
 ÚJ
>Vokattä Lunderlon avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Játékos
IC üzenetek: 171
OOC üzenetek: 7
Ha beleszólhatok,

nagyon jó ötletnek tartom Worenth javaslatát.
Én kb 2 hónapja kezdtem, és valóban frusztráló mikor szembesültem vele, hogy hoppá ez nem lesz éppenséggel egyszerű. Rengeteg pénz ,valaki aki tanít. (Nem tudom más kasztoknál hogy megy ez.) Esélyes hogy kezdtem volna másik karaktert, ha nem lettek volna akik segítenek.

Másik megközelítés: Sajnos sokan vannak akik gyors sikert szeretnének, vagy egyszerűen csak sokat dolgoznak. Nyilván nekik sem ideális.


3. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-06-07 20:53:48
 ÚJ
>Worenth Yosden [halott] avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Törölt felhasználó
IC üzenetek: 1521
OOC üzenetek: 51
Jó, viszont akkor a következő javaslat, hogy a Megjegyzés rovat kerüljön fentebb a Kasztok főoldalon, hogy szembeötlőbb legyen, mert meg merem kockáztatni, hogy sokan nem görgetnek le már addig.
És legyen az általad leírt szöveg vastagon kiemelve, fokozván ezzel az elolvasásának fontosságát.


2. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-06-07 08:34:29
 ÚJ
><b style='color:#c03010'>Mesélő (Daidalos)</b> avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Mesélő
IC üzenetek: 828
OOC üzenetek: 217
Szerintem nem a kasztok határozzák meg az időigényt. Egy kereskedőházat ugyanannyi lehet megteremteni, mint egy paplovagot felfejleszteni.
Ugyanakkor ezt a jelenséget én is tapasztalom, szóval az ötlet nem rossz, és tényleg fejlődés lenne, ha valahogyan ez le lenne írva.

A kasztok "főoldalán" van egy megjegyzés rovat, oda valami ehhez hasonlót be lehetne írni:

"A karakter fejlesztése foglalkozástól, életcéltól függően az egészen kevéstől, bonyolultabb, nagyratörőbb esetben akár évekig is elhúzódhat, ennek tudtában válassz kasztot is!"

A hozzászólás írója (Mesélő) módosította ezt a hozzászólást, ekkor: 2017.06.07 08:35:06


1. hozzászólás ezen a helyszínen: Játékon kívüli fórum
Üzenet elküldve: 2017-06-07 08:13:44
 ÚJ
>Worenth Yosden [halott] avatarja! Úgy tűnik a kép nem megjeleníthető.

Rang: Törölt felhasználó
IC üzenetek: 1521
OOC üzenetek: 51
Üdv,

Mostanában azt tapasztaltam az újabb játékosoknál, hogy csak akkor szembesülnek az általuk kiválasztott és preferált Kaszt időigényével, amikor fejlődni szeretnének. Rájönnek, hogy egyes kasztok "kihúzás" roppant sok időbe és energiába telik, így vannak olyanok, akik elhagyják az oldalt emiatt.
Ez véleményem szerint három kasztot érint: Mágus, Alkimista, Vajákos

Javasolnám, hogy ezen kasztokhoz (vagy esetleg olyanokhoz is, akiket ti javasoltok) kerüljön be a leírásához egy OOC lábjegyzet, ami figyelmeztet a kaszt időigényére! Így az újak tisztábban látják majd, hogy mivel jár ha teszem azt mágust választanak.

Vélemény?

Worenth1-10